Wist je dat het super makkelijk is om zelf een heerlijke wafel te maken? Het enige wat je nodig hebt is een wafelijzer en een paar basis ingrediënten die de meesten vaak wel in huis hebben. Geen wafelijzer in huis? Bak dan fluffy pancakes van het beslag.
Wafel maken zonder pakjes en zakjes
Sinds een aantal weken hebben wij een wafelijzer in huis. En wat een feest is dat! Binnen een half uurtje heb je de lekkerste wafels op tafel staan. Beleg ze met vers fruit en slagroom. Of besmeer ze met chocoladepasta en stroop of poedersuiker.
Met dit basisrecept maak jij de lekkerste wafel zelf thuis. Perfect voor bij het ontbijt, als lunch of gewoon als tussendoortje omdat je er trek in hebt.
Mijn favoriete wafelijzer
Sinds een aantal weken heb ik dit wafelijzer in gebruik. Een betaalbaar wafelijzer die doet wat het belooft, een lekkere wafel maken. Het wafelijzer is compact en je kunt het ijzer draaien zodat je perfect gebakken wafel krijgt. Het aantal wafels dat je kunt maken met dit recept is afhankelijk van hoe groot het ijzer is.
Ik smeer de plaatjes meestal nog even in met een heel klein beetje zonnebloemolie zodat de wafel niet vast blijft plakken. Maar dit is in principe niet nodig. In dit wafelijzer kun je de plaatjes er niet uithalen, maar dit kan bij een luxere versie wel.
Je kunt ook nog kiezen voor een multi apparaat, zodat je naast wafels ook de lekkerste tosti’s kunt maken.
Recept wafels maken
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 3 gr zout
- 12 gr bakpoeder
- 2 eieren
- 75 ml zonnebloemolie of gesmolten roomboter
- 360 ml lauwwarme melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels basterdsuiker
Instructies
- Zeef de meel. Meng in een grote kom het meel, zout, bakpoeder, vanillesuiker en suiker en meng door elkaar.
- Klop de eieren los in een aparte kom met een mixer of garde voor ongeveer twee minuten en voeg vervolgens de olie toe en de lauwwarme melk. Mix het geheel goed door elkaar.
- Nu ga je het beslag afmaken. Giet het ei/olie/melk mengsel voorzichtig bij het meel en klop met een garde totdat er een mooi beslag ontstaat.
- Verwarm het wafelijzer en vet in met een kwastje en wat zonnebloemolie
- Giet het wafelbeslag in het wafelijzer en bak de wafels totdat ze goudbruin van kleur zijn. In mijn wafelijzer duurde dit ongeveer 5-7 minuten. Serveer de wafels warm of laat ze eerst afkoelen op een rooster.
- Warm zijn deze wafels het lekkerste maar je kunt de wafels prima bewaren in een afgesloten blik of bakje met deksel. Van een Belgische collega kreeg ik de tip om er een snee brood bij te doen. Zo blijven de wafels extra lang vers. Je kunt de wafels ongeveer 2-3 dagen bewaren.
Wafels maken was nog nooit zo makkelijk!
Met dit basisrecept maak je de lekkerste wafels zelf. Heb je geen olie in huis? Je kunt de olie ook vervangen door gesmolten boter in het recept. Maar wij vonden de versie die gemaakt was met olie lekkerder en luchtiger smaken.
Geen melk in huis? Vervang de melk door karnemelk.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links.