Last Updated on 9 december 2020 by Marleen
Vluchtelingen, vluchtelingenproblematiek. Er wordt over gepraat alsof het een plaag is. Maar is dat wel zo? Vluchtelingen zijn mensen en één van deze mensen genaamd Mo Hersi, voormalig vluchteling, heeft een missie: Verbinding maken met Nederland.
Mo Hersi is een van deze voormalig vluchtelingen en kwam op 3-jarige leeftijd van Ethiopië naar Nederland. Dus om het beeld van de vluchteling in Nederland te veranderen besloot hij in 31 dagen 800 kilometer te lopen. En dat zonder geld of telefoon op zak en met windkracht 6 over de Afsluitdijk. Om dit te vereeuwigen, heeft Mo zijn tocht vastgelegd in zijn documentaire “Wat spreek jij goed Nederlands!”
Na alle negatieve verhalen over vluchtelingen wil Mo Hersi een positief statement maken
In de documentaire is te zien hoe Mo Hersi gaat lopen en onderweg diverse mensen tegenkomt. Hij praat met hen en maakt écht contact. Dat contact is mooi om te zien, omdat je tegenwoordig eerst je best moet doen om iemand zijn aandacht van zijn of haar smartphone weg te halen voordat je überhaupt een normaal gesprek te beginnen.
Hij mag zelfs slapen bij mensen die hij totaal niet kent. Totaal onbekende mensen volgen zijn tocht op Facebook en Mo is diverse malen te zien in Hart van Nederland en op verschillende regionale omroepen.
Inspirerend Comedian Mo Hersi op sprekersevent TEDxAlmere: “Na alle negatieve verhalen in de media over vluchtelingen maak ik een positief statement.” (Foto: BewustinBeeld.NU)
Wat mij vooral ontroerde in deze docu is hoe hartelijk mensen kunnen zijn
Echt, iedereen met een béétje Facebook weet hoe genadeloos mensen over medemensen kunnen praten. En, laat ik het dan aardig zeggen, vooral over medemensen met andere gebruiken of met hooguit een ander kleurtje. Maar onbekend maakt onbemind en dat bewijst Mo Hersi als geen ander met zijn documentaire. Hoe al deze lieve mensen op hem reageren is fantastisch en het is ontzettend tof om te zien dat hij bij zoveel verschillende mensen terecht komt. Het geeft zelfs weer een beetje ‘faith in humanity’ terug!
Dit soort documentaires doen ertoe
Zoals jullie weten heb ik een ontzettende hekel aan pesten en racisme. Ik kom zelf uit een multiculturele wijk (achterstandswijk is een rotwoord!) en ik heb daar als kind zo ontzettend veel geleerd. Niet iedereen is wit. Niet iedereen eet zoals ik eet. En bovendien, niet iedereen vind belangrijk wat ik belangrijk vind. En dat is hélemaal oke, zolang je elkaar respecteert en met elkaar blijft praten zodra er zaken zijn die jouw grens overtreden.
Maar goed, ervaring leert natuurlijk dat met láng niet iedereen te praten valt. En dan hoop ik écht, uit de grond van mijn hard, dat dit soort documentaires blijven. Want ze doen ertoe. Ook al zou 1 iemand het zien en zijn mening bijstellen, of in elk geval met iemand in goed gesprek gaan, dan is dat al een grote winst.
Ben je nieuwsgierig geworden?
De documentaire gaat donderdag 21 december in premiere in Kinepolis in Almere.
Meer info op de Facebookpagina van Mo Hersi!
Wellicht vind je een van deze artikelen ook interessant om te lezen:
- Mijn nutteloze talenten; dingen die ik kan en die nergens op slaan.
- 20 soorten irritante mensen die verbannen moeten worden naar Mars!
- Lasagne met kip, roomsaus en Parmezaanse kaas
Kopfoto: Shutterstock
4 comments
Mooi artikel! Ik voel dezelfde gedachte hoor!
Het klinkt als een ontzettend mooie documentaire. Wat mooi dat deze man hier met zo veel toewijding een documentaire over heeft gemaakt. Ik ben het met je eens dat je met praten en respect de wereld al zo veel mooier kunt maken, ook bij grote onderlinge verschillen.
Verbinding maken met Nederland is mooi,maar ik denk dat heel veel mensen al eens moeten beginnen binnen hun eigen familie. De saamhorigheid is vaak ver te zoeken! Laten we met z’n allen wat liever voor elkaar worden en elkaar vooral respecteren! Leven en laten leven. We worden allemaal naakt geboren en alles wat we tijdens ons leven vergaren kunnen we ook delen! Een aardig woord kost niets maar kan wel het verschil maken❤️❤️❤️DE WERELD IS VAN IEDEREEN,
deze ga ik zeker kijken,
Comments are closed.