Last Updated on 12 december 2020 by Jonna
Een winter bbq is voor de diehard barbecue liefhebber. Niet voor de mietjes, maar voor de echte doorzetters. In de winter barbecue je op een andere manier dan in de zomer. Nu chill je niet op je loungebank buiten. De tafel wordt juist binnen gedekt. Vandaag de do’s en don’ts voor de perfecte barbecue in de winter.
Het lijkt al een trend te worden, de winter bbq!
En ik ben fan, groot fan! Met Oud & Nieuw hebben wij de barbecue ook aangedaan. Het was -2 graden maar met een zak kolen was de barbecue zo aan. De hamburgers en Duitse worsten waren super snel klaar.
Zorg voor voldoende licht op de plek waar je gaat barbecueën.
In de winter is het vroeg donker. Wees hierop voorbereid. Het is niet alleen veiliger met voldoende licht maar je ziet nu ook of het vlees niet aanbrand. En zelf kan ik nogal lomp zijn en ik stoot nog weleens wat om. Safety first bij het organiseren van een winter bbq!
Gebruik een goede barbecue.
Het allerbeste is een ketelbarbecue. De Big Green Egg staat al jaren op mijn wishlist. Dit is het beste gereedschap in de winter. Eigenlijk geschikt tijdens elk seizoen. Maar gezien de prijs niet voor iedereen toegankelijk.
Zelf heb ik een Weber grill met deksel. Door de deksel komt er minder koude lucht bij de kolen waardoor de barbecue langer warm blijft en sneller op temperatuur komt. Perfect dus voor de winter bbq.
Gebruik geen wegwerp grilletjes, deze komen niet goed op temperatuur. En zorg dat je een zak extra kolen hebt. In de winter duurt het barbecueën langer en je verbruikt meer kolen.
Plaats de barbecue uit de wind. Maar pas op met een partytent. De boel moet niet in de fik vliegen.
Laat het vlees op kamertemperatuur komen voor je winter bbq
Anders wordt het taai! Het temperatuurverschil wordt zo te groot waardoor het vlees niet meer mals en sappig is. En kies voor goed vlees. Ga niet voor de tropische kipspiesjes maar kies voor worst, beenham, hamburgers, rosbief of een ander groot stuk vlees. Ik krijg er al trek van!
Voor de echte diehards die intens houden van barbecueën, dek de tafel buiten!
Maak een grote pan met gluhwein, warme chocomel en shotjes Jagermeister. Koop een aantal fleecedekens bij de action en steek een vuurkorf aan. Zo heb je een winterwonderland in je eigen tuin. Oftewel het perfecte sfeertje voor een winter bbq.
Dit is ook een leuk idee voor een feest in de winter. Of organiseer een winter bbq tijdens de Feestdagen of huur een foodtruck die de winter bbq voor je kan verzorgen.
Heb ik je al enthousiast gemaakt om de barbecue uit de schuur te halen?
Lekkere recepten voor op de barbecue:
Zelf hamburgers maken
Piri piri spiesjes van de barbecue met varkenshaas
Varkenshaas BBQ Teriyaki spiesjes
Gegrilde kippendijen met Griekse marinade
De afbeeldingen zijn van Shutterstock
10 comments
Wij zijn zelf fan van barbecues, maar nooit in de winter.
Alhoewel die winterbarbecue buiten in de kou met fleecedekens, en warme chocomel klinkt me heel lekker en goed in de oren. Iets wat ik moet onthouden!
Ik ben niet echt een BBQ liefhebber dus ik zal het ook waarschijnlijk niet in de winter gaan doen haha.
Dat is best gezellig! We hebben het op Kerstavond gedaan. Zolang het droog is vind ik het prima, als het maar niet gaat regenen. De Blackbastard of Green egg staat hier ook op de wishlist (van man uiteraard;))
Zodra het regent ben ik ook geen liefhebber meer, dan mag Kevin het overnemen haha
Jeej, superhandige tips! Inderdaad, BBQ kan ook prima in de winter, heerlijk juist! <3
Klinkt suuuper leuk! Wij hebben het idee om volgend jaar een kerst diner op een bbq te doen hahah, ben heel benieuwd. Leuke tips ook, die gluhwine is een goeie!
Super leuk idee Marion
Super leuk! Dol op BBQen
Ik heb nog nooit gebarbecued in de winter! Eigenlijk alleen als het ruim 20 graden is buiten, haha!
Hmmmm ik wacht toch liever tot de winterjas uit kan haha
Comments are closed.