Last Updated on 25 januari 2021 by Jonna
Deze witlofschotel met ham, kaas en aardappelpuree is niet moeilijk om te maken. Dankzij de Parmezaanse kaas krijgt de ovenschotel met witlof extra pit.. Een lekker en simpel recept, perfect in combinatie met een bal gehakt.
Witlofschotel met ham, kaas en aardappelpuree
Witlof eet ik vaak door een salade met stukjes appel en een yoghurtdressing. Dit keer besloot ik een ouderwetse ovenschotel te maken. Om de aardappelpuree extra op smaak te brengen voeg ik wat grove mosterd toe.
Laat de witlof goed uitlekken in een vergiet na het koken, anders krijg je een waterige witlofschotel en dat willen we natuurlijk niet.
Het is belangrijk dat de witlof goed kan uitlekken. Laat de witlofstronken minimaal vijftien minuten uitlekken in een vergiet.
Ingrediënten witlofschotel met ham, kaas en aardappelpuree
- 8 stronkjes witlof
- 8 middelgrote aardappels
- 2 eetlepels mosterd (hoe meer, hoe pittiger)
- 8 plakjes ham en kaas
- 75gr. Parmezaanse kaas
- 50gr. roomboter
- Scheutje warme melk
- Zout
- 2 beschuitjes
Bereidingswijze ovenschotel met witlof
- Was de witlof en verwijder de bladeren aan de buitenkant. Kook de witlof beetgaar in een pan met kokend water en een snuf zout. Na vijf minuten de stronken uit de pan halen en goed laten uitlekken. Anders krijg je een waterige witlofschotel en dat wil je niet.
- Schil de aardappels en kook tot deze gaar zijn. Giet de aardappels af en maak er met een stamper of pureeknijper een puree van. Voeg het klontje roomboter toe en een scheut warme melk. Blijf stampen totdat je een egale puree hebt. Doe er nu 1 eetlepel grove mosterd doorheen. En breng eventueel op smaak met een snufje zout.
- Nu kun je de witlofrolletjes gaan maken. Wikkel een stronk witlof in een plakje ham en kaas.
- Pak een ovenschaal en doe de aardappelpuree erin. Bestrijk de puree met een eetlepel grove mosterd. Bestrooi met een verkruimeld beschuitje en de helft van de Parmezaanse kaas. Gebruik een rasp of een kaasschaaf/dunschiller om plakjes te maken. Dit wordt de basis van je witlofschotel.
- Leg nu de witlof op de aardappelpuree en bestrooi met een verkruimeld beschuitje en de overgebleven Parmezaanse kaas.
- Bak de ovenschotel in de oven op 180 graden. Na ongeveer 15-20 minuten is de schotel klaar om geserveerd te worden.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten…..
Tomatensoep met balletjes
Zoete aardappel ovenschotel met prei, gehakt en tomaat
Gehaktbal met jus en uitjes – naar Hollands recept!
Eiersalade met bacon | Lekker voor op brood of op een toastje!
Dit bericht bevat affiliate links
7 comments
Dit is hier ook echt favoriet, ik maak m alleen zonder beschuitjes (heb het recept met kerst ook geplaatst).
Ik heb nog nooit witlofschotel gehad! Wel gewoon witlof met kaas 🙂 Ik ga deze onthouden!
Lekkerrr! Dit is echt een favoriet van mij. Heb het alleen al lang niet meer gegeten dus daar moet ik maar eens wat aan gaan doen, haha
Witlof is een van mijn favoriete groentes ❤ ’the Mr’ is er jammer genoeg niet gek op maar ik lust het wel 2 keer per week! Zeker met ham en kaas uit de oven ?
Heerlijk ik ben er dol op
Ik lust het ook echt alleen op deze manier. Maar geen favoriet… dus maak het hooguit een keertje per jaar.
Kevin heeft ooit geprobeerd met een soortgelijke schotel me witlof te laten eten. Maar ik vind het echt zo bitter! brrrr
Comments are closed.