Last Updated on 15 januari 2021 by Jonna
Deze zoete aardappel ovenschotel is super simpel om te maken en je kunt hem al een dag van te voren bereiden. Door de kerriekruiden wordt de zoete aardappel lekker pittig van smaak.
Zoete aardappel ovenschotel met prei en gehakt
Ovenschotels zijn altijd favoriet bij ons thuis. Het is makkelijk, de zoete aardappel ovenschotel kun je gemakkelijk een dag van te voren bereiden en uiteindelijk doet de oven het werk.
Geen trek in gehakt? Chorizo is ook erg lekker in combinatie met deze zoete aardappel ovenschotel. En het geeft het gerecht net een beetje meer pit.
Als je de ovenschotel maakt in een schaal met deksel dan kun je deze prima 2 dagen in de koelkast bewaren. Perfect dus voor als je een avondje geen tijd hebt om lang in de keuken te staan. Dan staat deze zoete aardappel ovenschotel zo op tafel.
De aardappelpuree maak ik het liefst met een pureeknijper. Deze handige keukentool heb ik sinds kort in huis en ik heb er onwijs veel plezier van. Hiervoor gebruikte ik een stamper of een zeef om een mooie, gladde puree te maken. Met deze aardappelpers is het een fluitje van een cent!
Ingrediënten ovenschotel met zoete aardappel
- 3 Zoete aardappels
- 3 Kruimig kokende aardappels
- Scheutje melk (voor de puree)
- Klontje roomboter (voor de puree)
- 3 Tomaten
- 1 Ui
- 3 Preien
- 3 eetlepels roomkaas
- 200 gram geraspte kaas
- 2/3 theelepels Vadouvan of andere kerrie-kruiden
- Snuf peper en zout
- Olie
- 300 gr. Gehakt
Bereidingswijze zoete aardappel ovenschotel
- Schil de aardappels en zoete aardappels en snijdt in kleine stukjes. Kook eerst de aardappels in een pan met water en een beetje zout en voeg, zodra de aardappels ongeveer 5 minuten koken de zoete aardappel toe. Laat koken totdat de aardappels gaar zijn.
- Was de prei en snij in kleine ringen, snij de ui in kleine stukjes. Snij de tomaten in dunne plakjes en laat zo veel mogelijk vocht eruit lopen. Ander krijg je een waterige zoete aardappel ovenschotel.
- Bak de prei en de ui aan in een scheutje olie en voeg 2 theelepels kerriekruiden toe, hou je van meer pit? Voeg dan wat meer toe. Blijf proeven, zo voorkom je dat je teveel toevoegt.
- Rul in een aparte pan het gehakt gaar en voeg dit toe aan het preimengsel. Nu ontstaat er al een lekkere basis voor de zoete aardappelovenschotel met een vleugje pit.
- Giet de aardappels af samen met de zoete aardappels en maak er een puree van. Gebruik een stamper of pureepers om een mooie puree te maken.
- Voeg 3 eetlepels roomkaas toe om de puree gladder te maken. Breng op smaak met zout en peper, mocht je citroenpeper in huis hebben dan smaakt dit ook heel lekker in dit gerecht.
- Pak een ovenschaal en schep de puree in de schaal en schep hierboven op het prei/gehakt mengsel. Leg dan de plakjes tomaat erop en strooi er vervolgens kaas overheen.
- Plaats de ovenschotel in de oven op 180 graden, na ongeveer 10 minuten is de ovenschotel klaar (zodra de kaas gesmolten is mag de schotel geserveerd worden).
Variaties en tips
- Reken ongeveer 1 prei, 1 zoete aardappel en 1 gewone aardappel per persoon voor deze zoete aardappel ovenschotel
- Bij gebrek aan melk is roomkaas een goed alternatief.
- Meer groente toevoegen kan altijd, laat het gehakt weg en voeg champignons of kikkererwten toe aan het gerecht. Zo heb je een vegetarische ovenschotel.
- Ook lekker met salami of chorizo
Ondanks vele recepten is het mijn nog niet gelukt om de zoete aardappel om te toveren in krokante frietjes uit de oven. Maar ik geef niet op, ik blijf zoeken naar het ultieme gerecht en zodra ik deze heb gevonden deel ik hem natuurlijk met jullie. Tips zijn welkom!
Nu eerst maar eens genieten van deze zoete aardappel ovenschotel
Nog meer lezen?
Curly girl methode werkt niet? Dit kan er aan de hand zijn!
Geld besparen in je huishouden | Tips & Tricks
Aardappelgratin met ui en verse kruiden
Dit bericht bevat affiliate links
10 comments
Ook dit klinkt heerlijk! Ik heb die kruiden nog niet in huis, maar hoor er wel heel veel over! Toch maar eens kijken!
Echt een aanrader!
Janna dit recept gaat ik zeker maken , maar eertse op zoek naar de kruiden. Ik heb zelf verstegen kruiden alle soorten ,die ik vaak gebruikt .
Hi Gerda,
Potjes van Jonnie Boer zijn te koop bij de AH en de Jumbo maar je kunt er ook Kerrie voor gebruiken 🙂
Of een ander pittig kruid. De kruiden van Verstegen zijn ook fijn
Dit is echt mijn ding!
Deze ga ik zeker maken. Blij met het recept, ben geen crea koker en vind de kant en klaar zakje niet te nassen.
Dank voor het recept ?
Graag gedaan! Simpel maar toch lekker :). X
Ziet er heerlijk uit en goed uitgelegd met die foto’s! ?❤?
Dankjewel! <3
Dit ziet eruit als een heerlijk en ook makkelijk recept! Zelf zou ik nooit zo snel prei gebruiken. Op de een of andere manier heb ik daar een liefde haat verhouding mee. Als het eenmaal in mijn gerecht zit vind ik het namelijk wel lekker! Ben ook benieuwd naar die potjes specerijen van Johnny Boer
Dank je wel Marielle! Prei heb ik pas weer ontdekt, blijft lekker!!
Comments are closed.