Last Updated on 24 januari 2021 by Jonna
Wat is jouw favoriete zoete aardappel recept? Wij houden van een lekkere stamppot met zoete aardappel met sperziebonen, roomkaas en spekjes. En het fijne is, dit stamppotje staat binnen no time op tafel. Eetsmakelijk!
Stamppot met zoete aardappel
Wij eten regelmatig zoete aardappel thuis, en dit is toch wel ons favoreite zoete aardappel recept. Omdat de zoete aardappel vrij zoet van smaak is vind ik het altijd lekker om wat hartige ingrediënten erbij te combineren zoals roomkaas, spekjes, bosui en bieslook. Hiermee maak je de stamppot wat pittiger en hartiger van smaak.
Om een mooie, gladde puree te maken gebruik ik vaak mijn multifunctionele aardappelpers / pureeknijper. Ideaal voor als je gek bent op een lekkere puree of stamppot.
Deze aardappelpers is ook ideaal voor als je guacamole wilt maken bijvoorbeeld met avocado’s of om fruit te pureren.
Ingrediënten zoete aardappel recept – stamppot met sperziebonen en roomkaas
- 2 grote zoete aardappels (ongeveer 600gr)
- 500gr. sperziebonen
- 250gr. champignons
- 3 bosuitjes
- Klein handje bieslook
- 2.5 eetlepel Philadelphia roomkaas (of andere roomkaas)
- 200gr. Spekjes
- Snuf peper en zout

Bereidingswijze zoete aardappelstamppot met sperziebonen en roomkaas
1. Kook de sperziebonen in een pan met water en een snuf zout totdat ze beetgaar zijn (duurt ongeveer 12-16 minuten). Giet de boontjes af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
2. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes, doe in een pan met water en breng aan de kook. Kook de zoete aardappel in ongeveer 15-20 minuten gaar (check met een vork of de zoete aardappel gaar is).
3. Snijd ondertussen de champignons in stukjes en zet deze apart. Snijd ook de bosui en de bieslook fijn. Deze smaakmakers geven extra pit aan het zoete aardappel recept.
4. Bak de spekjes uit in een pan, zodra de spekjes bijna krokant genoeg zijn bak je de champignons nog 5 minuten mee.
5. Giet de zoete aardappels af en laat ze nog even een minuutje droogstomen in de pan.
6. Pak een stamper of pureeknijper en stamp de zoete aardappel tot een puree, voeg ondertussen ook de roomkaas erbij.
7. Als laatste doe je de spekjes en champignons erbij samen met de sperziebonen en de helft van het bosui/bieslook mengsel. Meng alles goed door elkaar en voeg eventueel nog wat peper en zout toe naar smaak.
8. Garneer de zoete aardappelstamppot met de overgebleven bosui en bieslook. Klaar is je zoete aardappel recept!

Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links.
1 comment
Dit ziet er lekker uit! 🙂
Comments are closed.