Last Updated on 17 januari 2021 by Jonna
Veel maaltijden zijn niet compleet zonder een beetje zoetzure komkommers erbij. Vooral bij de pittige gerechten is het een goed idee om wat zoetzuur erbij te serveren. Met dit recept maak jij de lekkerste komkommers!
Zoetzure komkommers, het perfect bijgerecht!
Lekker fris van smaak, een beetje zuur, een vleugje zoet en een klein beetje extra pit. En het fijne is, je kunt de zoetzure komkommers behoorlijk lang bewaren in de koelkast. Eetsmakelijk!
Niets is zo lekker als wat zoetzure komkommers met rode peper als toevoeging aan je broodje saté, bij een pan zelfgemaakte kip kerrie, bij een portie gebakken rijst of gewoon door de salade of als toevoeging aan je broodje kaas of worst.
Bewaar de komkommers in een afgesloten pot of bakje in de koelkast. Zo kun je er extra lang van genieten. Je kunt natuurlijk ook een weckpot hiervoor gebruiken.
Maak de komkommers minimaal een dag van te voren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Pimentballetjes zijn niet vaak bij de supermarkt verkrijgbaar maar wel bij de Toko’s in de buurt.
Ingrediënten zoetzure komkommers met rode peper
- 2 komkommers
- 1 rode peper
- 250ml water
- 250ml witte natuurazijn
- 4 eetlepels suiker
- Snuf zout
- 8 pimentballetjes
- 4 kruidnagels
Bereidingswijze
- Snijd de komkommer voor de zoetzure komkommers in stukjes of plakjes. Maar net wat jouw voorkeur heeft. Hak vervolgens de rode peper fijn (voor wat minder pit verwijder je de zaadlijsten voordat je de pepers fijn gaat snijden).
- Breng het water aan de kook en laat hierin de suiker oplossen en het zout. Laat het water een beetje afkoelen (ongeveer tien minuten zodat het lauw/warm is).
- Meng nu het water met het suiker en zout samen met de azijn, pimentballetjes, kruidnagels, komkommer en rode peper. Laat het mengsel afkoelen met een deksel op de pan.
- Zodra de zoetzure komkommers afgekoeld zijn kun je het in een goed afsluitbaar bakje of in een pot bewaren in de koelkast.
Bewaartips
Je kunt de ingemaakte komkommers prima een maandje in de koelkast bewaren. Maar dan moet je wel een gesteriliseerde pot gebruiken. Dit doe je door een lege pot minimaal 10 minuten in water te koken.
Bewaar de ingemaakte komkommers vervolgens in de schone pot in de koelkast. Zorg ervoor dat je altijd met een schone lepel de komkommer uit de pot haalt. En de komkommers moeten ALTIJD ondergedompeld zijn in het vocht.
Nog meer lekkere recepten:
Dit bericht bevat affiliate links.
6 comments
Oeh ja, ik had niet gedacht dag je zoiets zelf kon maken. Normaal gesproken zie je van die potjes in de winkel staan.
Dit klinkt lekker zeg! Heb er zelf nog nooit aan gedacht om dit eens zelf te maken. Het is ook nog eens hartstikke simpel… Nice! Ik ga het ook een keertje proberen, want dit MOET wel lekker zijn! 😀
Leuk recept! Mis wel de houdbaarheidsindicatie. Kun je dit dagen bewaren of misschien zelfs weken? Een beetje richtlijn hierin zou fijn zijn. Soms ruik je aan een zure lucht dat iets niet meer goed is. Door de azijn zal dit echter sowieso zuur ruiken dus daar kun je niet op afgaan lijkt mij.
Hi Jacky, dank voor je reactie. Ik heb een stukje toegevoegd aan het artikel met bewaartips. Hopelijk heb je hier wat aan 🙂
Bewaartips:
Je kunt de ingemaakte komkommers prima een maandje in de koelkast bewaren. Maar dan moet je wel een gesteriliseerde pot gebruiken. Dit doe je door een lege pot minimaal 10 minuten in water te koken.
Bewaar de ingemaakte komkommers vervolgens in de schone pot in de koelkast. Zorg ervoor dat je altijd met een schone lepel de komkommer uit de pot haalt. En de komkommers moeten ALTIJD ondergedompeld zijn in het vocht.
Even een vraagje, ik zie hier zoetzure komkommers staan , maar ik zie hier geen zoete ingrediënten bij staan, is het dan niet zure komkommers inplaats van zoetzuur???.
Met vriendelijke groet,
Karin van den Bos.
Hoi Karin, dank voor je reactie. Het ingrediënt suiker was weggevallen in het ingrediënten overzicht. Dit is nu aangepast.
Comments are closed.