Last Updated on 3 december 2020 by Jonna
Bij de Chinees en de wok is mijn lievelingssaus toch meestal wel de zoetzure saus. Met dit recept maak jij de allerlekkerster zoetzure saus zelf in een handomdraai. Met maar een paar ingrediënten, die je vaak al in huis hebt, maak je binnen tien minuten deze heerlijke zoetzure saus zoals bij de Chinees!
In de supermarkt zijn veel kant-en-klare sausjes te vinden maar ik vind de smaak toch altijd tegenvallen en de woksauzen zijn ook nog eens erg prijzig. Deze zoetzure saus is veel voordeliger dan de kant-en-klare versies in de winkel.
Daarom delen we vandaag het recept voor een snelle Chinese zoetzure saus met een klein beetje pit. Lekker bij gewokte groenten met noodles en een lekker stukje vlees maar het is ook geschikt om als babi pangang saus te gebruiken. Dit is een zoetzure saus zonder ananas.
Als ik weinig tijd heb om te koken of ik heb niet heel veel zin om te koken dan kies ik vaak voor een wokgerecht. Groenten naar keuze in combinatie met een lekker stukje vlees zoals kipfilet, runderreepjes of varkenshaas en een zelfgemaakte woksaus, zoals deze zoetzure saus zoals bij de Chinees.
De Chinese zoetzure saus is toch wel onze favoriet. Super simpel om te maken en je kunt de saus prima een dag of een paar dagen van te voren bereiden. Of lekker een voorraad in de vriezer bewaren.
Bewaar de saus in een afgesloten bakje in de koelkast. Voor het serveren even opwarmen in een steelpannetje en je hebt een perfecte saus voor bij je wokgerecht of Chinese maaltijd.
Ingrediënten zoetzure saus zoals bij de Chinees
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 250ml water
- 3 teentjes knoflook
- ½ theelepel gemberpoeder (verse gember kan ook, ongeveer een stukje van 3cm)
- 2 eetlepels donkerbruine bastaardsuiker
- 1.5 eetlepel natuurazijn
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal (optioneel)
- Scheutje olie
- Maizena (begin met een papje van 1.5 eetlepel maïzena met 3 eetlepels water)
Bereidingswijze zoetzure saus zonder pakjes en zakjes
- Hak de knoflook fijn en verhit een beetje olie in een steelpannetje op een laag vuurtje. Fruit hierin de knoflook ongeveer een minuut en zorg dat de knoflook niet verkleurt.
- Voeg nu het blikje tomatenpuree erbij, water, donkerbruine bastardsuiker, sambal, ketjap manis en gember toe en roer goed door elkaar. Zo ontstaat de basis van de zoetzure saus.
- Breng de saus aan de kook en maak ondertussen een papje maizena aan.
- Zodra de saus kookt kun je beetje bij beetje de maizena toevoegen. Begin met een eetlepel van het papje en roer dit goed door de saus. Laat het even kort inkoken en blijf elke keer een eetlepel toevoegen totdat de saus de gewenste dikte heeft.
Eetsmakelijk!
Nog meer lekkere recepten:
Gebakken rijst met prei, ei en fricandeau
Oosterse gehaktballetjes met sojasaus
Gestoofd rundvlees met masala kruiden
Kip kerrie zonder pakjes en zakjes
Dit artikel bevat affiliate links.
3 comments
Als je basterdsuiker gebruikt ipv bastaardsuiker smaakt het vast lekkerder..
Niet vervelend bedoeld hoor!
@Wouter – Als je “smaakt het vast beter” zegt ipv “smaakt het vast lekkerder” klopt het vast beterder.
Niet vervelend bedoeld hoor!
Bij de ingrediënten lijst staat natuurlijk, maar in het recept komt dit niet meer terug
Comments are closed.